Logo
Print deze pagina

DIY DNA

Help mee bouwen aan een 26 meter hoog DNA molecuul van papier en pitriet. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap kon publiek in de Der Aa kerk meebouwen aan een enorm “stukje” DNA, het Phospholamban-gen. Een mutatie is verantwoordelijk is voor hartfalen; ook wel het “sudden death”-gen genoemd. Deze ontdekking hebben wij in de spotlights willen zetten.
Het ontwerp en voorwerk van het project was in handen van Leen van Wijngaarden. Andere bijdragen waren een soundscape door Roland Nikolic en een Arduino Firmware van Peter Groen (Turtle Creations).
DIY, do it yourself, DNA molecuul bouwen: het mega-molecuul moest gedurende De Nacht het ‘Oog van God’ bereiken, boven in de kerk.
Voor dit project hebben we de Lasersnijder opgesteld in de kerk. De laser sneed de bouwstenen van het molecuul uit verschilende soorten papier. Het papier werd voorzien van een frame en in het molecuul gehangen. Al bouwend kroop het molecuul tot tegen het stucwerk van het grootste gewelf van het 14e eeuwse bouwwerk. Het was hard werken; de 156 baseparen hingen om 1:30 in het molecuul. Op één plek in het gen hebben we een mutatie ingebouwd. Deze baseparen waren voorzien van 150 LED-lampjes aangestuurd door een Arduino-chip.
Het molecuul hing niet voor lang; de Nacht werd afgesloten met een finale rond het molecuul begeleid door een angstwekkende soundscape. De random knipperende lampjes gingen langzaam over op een synchroom hartslagritme. Toegewerkt naar een climax stortte het molecuul in. Hoewel, na een val van 8 meter bleef het geheel aan één draadje hangen. Een mooie toevallige theatrale toevoeging.

Laatst aangepast opwoensdag, 03 juni 2015 10:02
Realisatie Business-4-ALL
© LeenvanWijngaarden.nl. Alle rechten voorbehouden.