De Maakschappij

De Maakschappij faciliteert techniek-onderwijs in het basisonderwijs. De Maakschappij laat kinderen op spelender wijze kennis maken met moderne technologie zoals: lasersnijden, computertechnologie en 3D-printen. Zo ontdekken ze al doende: "Techniek is leuk!"

De filosofie van De Maakschappij is dat om echt enthousiast te worden van techniek, de kinderen moeten kunnen experimenteren, spelen en ervaren. Hierdoor weten ze veel beter wat een technische studie in gaat houden. Uit onderzoek blijkt is dat gebrek aan kennis en vooroordelen over technische vakken ervoor zorgen dat scholieren niet voor technische vakken kiezen.

Juist de techniek heeft de toekomst: innovatie van het maken van producten in een nieuwe Maakschappij.

Voor meer informatie, bezoek de website van De Maakschappij.

De Maakschappij

DIY DNA

Help mee bouwen aan een 26 meter hoog DNA molecuul van papier en pitriet. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap kon publiek in de Der Aa kerk meebouwen aan een enorm “stukje” DNA, het Phospholamban-gen. Een mutatie is verantwoordelijk is voor hartfalen; ook wel het “sudden death”-gen genoemd. Deze ontdekking hebben wij in de spotlights willen zetten.
Het ontwerp en voorwerk van het project was in handen van Leen van Wijngaarden. Andere bijdragen waren een soundscape door Roland Nikolic en een Arduino Firmware van Peter Groen (Turtle Creations).
DIY, do it yourself, DNA molecuul bouwen: het mega-molecuul moest gedurende De Nacht het ‘Oog van God’ bereiken, boven in de kerk.
Voor dit project hebben we de Lasersnijder opgesteld in de kerk. De laser sneed de bouwstenen van het molecuul uit verschilende soorten papier. Het papier werd voorzien van een frame en in het molecuul gehangen. Al bouwend kroop het molecuul tot tegen het stucwerk van het grootste gewelf van het 14e eeuwse bouwwerk. Het was hard werken; de 156 baseparen hingen om 1:30 in het molecuul. Op één plek in het gen hebben we een mutatie ingebouwd. Deze baseparen waren voorzien van 150 LED-lampjes aangestuurd door een Arduino-chip.
Het molecuul hing niet voor lang; de Nacht werd afgesloten met een finale rond het molecuul begeleid door een angstwekkende soundscape. De random knipperende lampjes gingen langzaam over op een synchroom hartslagritme. Toegewerkt naar een climax stortte het molecuul in. Hoewel, na een val van 8 meter bleef het geheel aan één draadje hangen. Een mooie toevallige theatrale toevoeging.

Laatst aangepast opwoensdag, 03 juni 2015 10:02

Reageer met Facebook

Stel je vraag aan Leen van Wijngaarden!Contact

Stop hier zeker!

Werkplaats
Oostendeweg 36
9723 HH Groningen

Bel!

+ 316 22 000 982

E-mail!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op ontdekkingsreis!

Onbeperkt, Leen van Wijngaarden! Enjoy your stay :)

Facebook Twitter Google+ RSS Vimeo